Kaalin viljely keskittyy Etelä- ja Keski-Suomeen.
Suomen eniten viljellyt kaalit ovat keräkaali eli valkokaali, parsakaali ja kukkakaali. Pienempinä määrinä viljellään myös kiinankaalia, savoijinkaalia ja ruusukaalia. Vuonna 2024 keräkaalia ja savoijinkaalia viljeltiin yhteensä 474 hehtaarilla. Samana vuonna parsakaalia viljeltiin 241 hehtaarin alalla ja kukkakaalia 244 hehtaarin alalla.

Kaaleja viljellään tuoremyyntiin sekä ruokateollisuuden raaka-aineeksi. Keräkaalin sadosta suurin osa varastoidaan myytäväksi talvikaudella. Kaaleja voidaan käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Kaalit sopivat esimerkiksi keittoihin, salaatteihin, raasteisiin ja pataruokiin.
Suomessa kaalit kylvetään ensin kasvihuoneisiin ja huhti-toukokuussa taimet voidaan siirtää pellolle kasvamaan. Kaalien taimet kannattaa harsottaa, jotta tuholaiset eivät pääse pilaamaan satoa. Harson avulla voidaan välttyä myös kemialliselta tuholaistorjunnalta.

Rikkakasvit vievät kaaleilta tilaa ja ravinteita, joten ne täytyy kitkeä pois joko mekaanisesti haraamalla tai kemiallisesti kasvinsuojeluaineiden avulla. Kaaleja kannattaa viljellä samalla lohkolla 6-7 vuoden välein, jotta saadaan paras mahdollinen sato ja laatu. Hyvä viljelykierto estää tautien leviämisen tehokkaasti.
Kaalien sadonkorjuu voidaan toteuttaa koneellisesti kaalinnostokoneella tai keräämällä käsin.
Kaalien lannoitus on tärkeää ja lannoitus tulisi jakaa useaan osaan kasvukaudella. Tasainen lannoittaminen auttaa kaalia kasvamaan laadukkaaksi syötäväksi.
Kaalit ovat viileän ilmaston kasveja, joten kuivina aikoina kastelulla on tärkeä merkitys. Kaalit kärsivät helposti “lämpöstressistä” joka aiheuttaa esimerkiksi ruusukaalin kerän “löystymisen”. Liian kuumassa myös esimerkiksi kukkakaalin ja parsakaalin sato heikkenee.
Testaa tietosi kaalista
Tunnetko termit?

Time's up
Lähteet ja lisätietoa
- https://www.luke.fi/fi/tilastot/kaytossa-oleva-maatalousmaa/kaytossa-oleva-maatalousmaa-2023
- https://www.mtk.fi/-/muu-kasvituotanto-1
- https://petla.fi/viljelyohjeet/istutus/
- Konsta Pirkola/Agrikeko Oy
- Reseptikuva: Kati Laszka
- https://siemenperuna.fi/sertifioitu-siemenperuna/