lanttu naatteineen

Lanttu

Lanttu on kuulunut pohjoismaiden ruokakulttuuriin jo keskiajalta lähtien. Vaikka lantun käyttö keskittyy nykyään eniten joulun aikaan, on se joskus ollut yleisimpiä puutarhakasveja Suomessa.

Lanttua viljeltiin vuonna 2024 noin 320 hehtaarilla, joka on pysynyt 2000-luvulla melko vakaana. Viljely keskittyy pääasiassa Varsinais-Suomeen Satakuntaan ja Hämeeseen. Lanttusatoa saadaan vuosittain noin 14 miljoonaa kiloa, josta elintarviketeollisuuteen menee 5,5 ja varastoon 5,8 miljoonaa kiloa. 

Lanttu on kaksivuotinen juures. Kylvövuonna lanttu kasvattaa syötävän juuren. Syötävä osa on mukula, jossa on turvonnut pääjuuri. Pääjuuresta lähtee alkeisjuuri ja maan pinnalle kasvaa varsi. Lantun lehdet ovat sileät, vahapintaiset ja sinivihreät. Toisena vuonna lanttu kukkii ja tuottaa siemeniä.

Lanttu kasvaa hyvin erilaisilla maalajeilla, mutta parhaiten lanttu menestyy multavilla, hikevillä hietamailla. Hikevässä maassa vettä on runsaasti juuriston syvyydellä.

Lanttumaan muokkaus aloitetaan kyntämisellä. Kynnön jälkeen suoritetaan tasausäestys sekä kylvömuokkaus. Maan tarpeettoman tiivistymisen vuoksi suositellaan paripyöriä tai leveitä renkaita ja alhaista rengaspainetta. Tämä takaa lantulle mahdollisimman väljät oltavat kasvuun.

Kylvö tapahtuu toukokuussa, kun lämpötila on yli 15 astetta. Lantun kylvössä käytetään nykyään pneumaattisesti toimivia tarkkuuskylvökoneita. Pneumatiikka on tekniikan ala, jossa hyödynnetään kaasun painetta.

Lantun kasvuaika on 100 päivää, jonka aikana maan riittävästä kosteudesta tulee huolehtia. Liian kuivassa maassa lanttu kasvaa huonosti ja myös tuholaisista voi tulla ongelma. Runsasravinteinen maa on eduksi lantun kasvamiselle, joten myös riittävästä lannoituksesta tulee huolehtia.

Lantulle merkittäviä kasvitauteja ovat möhöjuuri, taimipolte sekä ruskotauti. Tauteja voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi lajikevalinnoilla ja viljelymenetelmillä. Tuholaisia ovat kaalikärpäset, perhostoukat, kaalikoit, kirpat ja sinappikuoriaiset, joita voidaan torjua esimerkiksi kasvinsuojeluaineilla ja hyönteisverkoilla.

Sadonkorjuu tapahtuu myöhään syksyllä. Lanttu korjataan naatista nostavalla juurestennostokoneella tai tarkoitukseen muutetulla perunannostokoneella. Lantunnosto on tarkkaa työtä, sillä noston yhteydessä lantun pintaan voi tulla helposti ruhjeita, joiden vuoksi lanttu pilaantuu helpommin.

Nostetut lantut välivarastoidaan joko aumassa tai sisävarastossa ennen niiden jatkokäsittelyä. Välivarastointi kestää muutamasta viikosta jopa kolmeen kuukauteen. Välivarastoinnissa tulee huolehtia riittävästä tuuletuksesta, jotta lantut eivät pilaannu. Optimaalinen lämpötila on +2 – +5 astetta.

 

Testaa tietosi lantusta

Tunnetko termit?

Tervetuloa kyselyyn: Tunnetko termit: Lanttu

Valmista ruokaa lantusta

Lanttulaatikko
Jaa tämä sivu: