Työskentely luonnonvara-alalla on kiinnostavaa ja antoisaa, sillä työtä tehdään luonnon kanssa yhteistyössä. Metsä- ja maatalousalalla pääset seuraamaan luontoa eri vuodenaikojen aikana tai esimerkiksi työskentelemään eläinten kanssa. Luonnonvara-ala kaipaa erilaisia osaajia aina eläintenhoitajista metsätalousinsinööreihin ja tutkijoihin. Metsä- ja maatalousalalle voi kouluttautua Suomessa monella eri koulutustasolla.
Ammattikoulu
Ammattikouluissa voi opiskella maataloutta opiskelemalla maaseutuyrittäjäksi tai eläintenhoitajaksi, mutta ammattikoulukohtaisesti opiskelut voivat painottua myös muihin tiettyihin luonnonvara-alan erikoisaloihin. Ammattikouluissa on mahdollista opiskella myös metsäalaa, jonka ammattitutkinnosta voi kouluttautua esim. metsäkoneenkuljettajaksi.
Antti Huttunen
Ammattikorkeakoulu
Ammattikoulun tai lukion jälkeen maa- ja metsätaloutta voi opiskella myös korkeakouluissa: ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Ammattikorkeakoulusta valmistuu agrologiksi (maatalous), hortonomiksi (puutarha-ala) tai metsäpuolelta metsätalousinsinööriksi.
Salla Koskela
Yliopisto
Yliopisto-opinnot painottavat enemmän tieteellistä tutkimusta ja akateemisen osaamisen valmiuksia, kun taas ammattikorkeakoulussa opiskellut tutkinnot valmistavat enemmän käytännön työtehtäviin luonnonvara-alalla.
Yliopistossa maataloustieteitä voi opiskella vain Helsingin Yliopistossa. Koska maatalous on monipuolinen ala, myös maataloustieteen opinnoissa voi suuntautua moneen eri alaan maatalouden sisällä: maatalousteknologiaan, kotieläintieteeseen, kasvintuotantotieteisiin, maaperätieteisiin tai maatalousekonomiaan.
Metsätieteiden opiskelu taas on mahdollista joko Helsingin Yliopistossa tai Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa, ja metsätieteiden opinnoissa voi erikoistua muun muassa metsäekonomiaan, metsien käyttöön tai niiden ekologiaan.
Luonnonvara-alojen opiskelu yliopistossa vaatii usein hyvät pohjatiedot toisen asteen opinnoista ja opinnot sisältävät mm. biologiaa, kemiaa, tilastotiedettä, fysiikkaa ja taloustiedettä. Maisteriopinnot yliopistossa ovat englanninkieliset. Näiltä aloilta yliopistosta valmistuu maistereita, joilla on koulutusohjelman mukaan agronomin tai metsänhoitajan arvonimi.
Jotta maanviljelijä on oikeutettu saamaan Ruokaviraston nuoren viljelijän aloitustukea, täytyy yrittäjällä olla tarvittava ammatillinen osaaminen:
Vähimmäisvaatimuksena on:
- tarkoituksenmukainen vähintään toisen asteen luonnonvara-alan tai muu vastaava koulutus tai kolmen vuoden kokemus maataloudesta
- Sekä yritystoiminnan harjoittamisen kannalta tarkoituksenmukainen vähintään 20 opintoviikon / 30 opinto- tai osaamispisteen koulutus. Koulutukseen pitää sisältyä 10 opintoviikon / 15 opinto- tai osaamispisteen verran taloudellista koulutusta.
Sinun tulee saavuttaa riittävä ammattitaito viimeistään 36 kuukauden kuluessa tuen myöntämisestä (Ruokavirasto, 2024).
Maatalous- puutarha- tai metsäopintojen lisäksi myös muiden alojen kautta voi valmistua työskentelemään suomalaisessa ruokaketjussa. Luonnonvara-ala tarvitsee myös muun muassa kuljetusalan ammattilaisia, eri alojen teknologian osaajia, eläinlääkäreitä, elintarvikealan ammattilaisia sekä rahoitus- ja kaupanalanosaajia. Katso alta, mitä eri alojen ammattilaiset kertovat työstään ja opinnoistaan!
Taru Hirvonen
Matias Muhonen
Lähteet ja lisätietoa
(Ruokavirasto, 2024)