Ennen perunaa nauris oli suomalaisten perusruokakasveista tärkein. Nauriin käyttö on vähentynyt merkittävästi 1900-luvun alusta, kun peruna ja muut kasvikset syrjäyttivät sen.
Pohjanmaalla viljellään naurista eniten, mutta myös Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Lapissa viljely on merkittävää. Naurista viljeltiin vuonna 2024 noin 120 hehtaarilla.
Nauris voi olla muodoltaan pyöreä, kartiomainen, pitkän- tai litteänpyöreä. Lajikkeesta riippuen juures voi olla valko-, kelta- tai violettikuorinen. Nauris ja lanttu ovat melko samanlaisia juureksia, siksi ne usein sekoitetaan keskenään.
Nauriin syötävä osa on mukula, josta vain pieni pääjuuri jää maan alle. Keltavihreät ja karvaiset lehdet kasvavat levälleen suoraan mukulasta, joten ns. kaulaa ei nauriilla ole.
Nauris menestyy parhaiten kevyillä, multavilla ja hyvin vettä läpäisevillä mailla ja se on sopeutunut viileään ja kosteaan ilmastoon. Nauriin kylvö sijoittuu huhti-heinäkuulle riippuen viljelyvyöhykkeestä. Etelässä kylvetään aiemmin kuin pohjoisessa.
Sadonkorjuu on jo 40–60 päivän kuluttua kylvöstä, jolloin saman kesän toinen sato voidaan kylvää samalle lohkolle uudestaan. Suuret naurissadot nostetaan esimerkiksi naatista nostavalla porkkanannostokoneella. Lehtineen myytävä nauris nostetaan käsin.

Nauriita on monenlaisia lajikkeesta riippuen, myös niiden säilyvyyden ja kasvuajan pituus vaihtelee. Keväällä kylvettävä toukonauris maistuu makealta, joten se syödään usein sellaisenaan tuoreena sen huonon säilyvyyden vuoksi. Syys- ja pikkunauriin maku on voimakas. Syysnaurista kutsutaan myös talvinauriiksi, koska se korjataan myöhään syksyllä ja säilyy varastossa pitkään. Lehtinauris ei kasvata mukulaa, vaan syötävä osa on sen lehdet, joiden maku muistuttaa kiinankaalin makua. Suurimukulaiset nauriit ovat turnipseja, joita viljellään eläinten rehuksi.
Testaa tietosi nauriista
Tunnetko termit?

Time's up
Lähteet ja lisätietoa
- https://www.luke.fi/fi/tilastot/kaytossa-oleva-maatalousmaa/kaytossa-oleva-maatalousmaa-2023
- https://www.mtk.fi/-/muu-kasvituotanto-1
- https://petla.fi/viljelyohjeet/istutus/
- Konsta Pirkola/Agrikeko Oy
- Reseptikuva: Kati Laszka
- https://siemenperuna.fi/sertifioitu-siemenperuna/
Lähteet ja lisätietoa
- https://www.luke.fi/fi/tilastot/kaytossa-oleva-maatalousmaa/kaytossa-oleva-maatalousmaa-2023
- https://www.mtk.fi/-/muu-kasvituotanto-1
- https://petla.fi/viljelyohjeet/istutus/
- Konsta Pirkola/Agrikeko Oy
- Reseptikuva: Kati Laszka
- https://siemenperuna.fi/sertifioitu-siemenperuna/