Päärynät puussa Kuva: Svenska trädgårdsförbundet

Päärynä

Päärynää viljellään melko pienimuotoisesti, vuonna 2024 viljelyä harjoitettiin 28 hehtaarin alalla.  Suomessa viljely keskittyy Ahvenanmaalle ja Manner-Suomen eteläisiin osiin.

Päärynäpuulle suotuisin kasvupaikka on lämmin ja maaperän pitää olla hyvin vettä läpäisevä. Päärynälajikkeista osa on itsepölytteisiä, mutta ristipölytyksen mahdollisuutta suositellaan, sillä se lisää päärynöiden makua ja kokoa.

Päärynöitä on monen kokoisia, muototoisia ja värivivahteisia lajikkeesta riippuen. Suurin osa lajikkeista menestyy vain Etelä-Suomessa, mutta myös pohjoisempaan viljelyyn löytyy kestäviä lajikkeita. Päärynä vaatii pitkän kasvukauden, sillä kypsyäkseen se tarvitsee paljon lämpöä. Päärynän viljelyssä kokeillaan uusia lajikkeita, jotta paras lajike saataisiin valittua Suomen olosuhteisiin.

Päärynän istutuksessa taimivälin tulisi olla 3–4 metriä, sillä puut kasvavat melko suuriksi. Istutuksen yhteydessä peruslannoitus ja vuosittainen kalkitus riittävät. Nuoret puut ovat voimakaskasvuisia, siksi lannoitusta vältetään ennen kuin puu alkaa tuottaa hedelmiä. Satoikäisiä puita lannoitetaan keväisin maltillisesti. Syyslannoitus mahdollistaa puun onnistuneen talvehtimisen. Myös keväällä päärynäpuu hyötyy syyslannoituksesta. Kalkitus kuuluu jokavuotisiin toimenpiteisiin.

Päärynäpuut leikataan keväisin ennen silmujen aukeamista. Nuoren reheväkasvuisen puun oksien leikkaus ja vaaka-asentoon taivutus ovat tarpeen. Vanhemmilta puilta leikataan vioittuneet ja kuolleet oksat sekä liian tiheässä kasvavat toisiaan hankaavat oksat.

Päärynän tietää olevan kypsä, kun sen sisäosa on tummemman sävyinen. Asian voi tarkistaa, kun maahan pudonnut hedelmä halkaistaan kahtia. Sadonkorjuu ajoitetaan kuivalle, mutta ei kovin kuumalle aurinkoiselle päivälle. Märät olosuhteet heikentävät päärynöiden varastointilaatua. Sadonkorjuussa päärynöiden hellävarainen käsittely vähentää kolhuja ja estää pilaantumisen varastoinnin aikana. Tämän vuoksi vain vahingoittumattomat ja terveet päärynät kelpaavat varastoitaviksi. Varastointi on ihanteellisin pimeässä ja kosteassa, noin 1-3 asteen lämpötilassa. Varastoinnin aikana on tärkeää poistaa mahdolliset pilaantuneet päärynät, jotta ne eivät pilaa koko satoa.

Testaa tietosi päärynästä

Tunnetko termit?

Tervetuloa kyselyyn: Tunnetko termit: Päärynä

Valmista ruokaa hedelmistä

Omenarahka MTK kuvapankki
Jaa tämä sivu: