Sokerijuurikasmaisema

Sokerijuurikas

Vuonna 2022 Suomessa viljeltiin sokerijuurikasta 8900 hehtaarilla ja 480 tilalla.

Sokerijuurikkaasta saatua sokeria käytetään elintarvikkeissa sellaisenaan tai lisäaineena monissa ruokavalmisteissa. Sokerintuotannosta syntyy sivutuotteina juurikasleikettä ja melassia, joita hyödynnetään eläinten rehuna. Melassia käytetään myös lääketeollisuudessa sekä alkoholin ja hiivan valmistuksessa. Lisäksi sokerijuurikasta voidaan hyödyntää bioenergian lähteenä.

Sokerijuurikkaan viljelyssä tärkeää on huolehtia pellon vesitaloudesta, koska silloin kylvö voidaan aloittaa aiemmin ja korjuu myöhemmin. Ennen kylvöä maa muokataan kyntämällä ja kultivoinnilla. Maan mokkauksella saadaan sopiva kasvualusta, jolloin siemenet alkavat itämään nopeammin ja tasaisemmin.

Kylvö tulisi aloittaa mahdollisimman aikaisin keväällä, koska silloin on mahdollista saada parempi sato. Yleensä kylvöt aloitetaan huhti-toukokuun vaihteessa.

Sokerijuurikkaan kukkavarret kerätään pois juurineen tai tyvestä katkaistuna. Kukkavarret kuljetetaan pois pellolta, koska ne saattavat pellolle jäädessä kehittyä villijuurikkaiksi eli rikkakasveiksi. Vähäiset villijuurikkaat voidaan kitkeä käsin, mutta suureen määrään tarvitaan kemiallista torjuntaa.

Juurikkaan nosto aloitetaan syyskuun lopussa
Juurikkaan nosto aloitetaan syyskuun lopussa.

Juurikkaan nosto aloitetaan yleensä syyskuun lopussa ja se kestää 3–5 viikkoa. Suomessa sokerijuurikasta säilytetään aumassa. Aumassa oloaika vaihtelee muutamasta päivästä kahteen kuukauteen. Aumaan voidaan laittaa laadultaan parhaat juurikkaat, että ne eivät pilaannu. Aumasta juurikkaat lastataan rekkaan, jolla ne menevät tehtaalle.

Jaa tämä sivu: