tomaatit tertussa

Tomaatti

Tomaattia tuotetaan Suomessa noin 40 miljoonaa kiloa vuodessa. Kokonaistuotantoala on 100 hehtaaria, josta 30 hehtaaria on varustettu valotuskalustolla, joka mahdollistaa ympärivuotisen viljelyn. Tomaatin kotimaisuusaste on Suomessa 60 prosenttia. Jopa 70 prosenttia Suomen tomaateista kasvatetaan Närpiön seudulla Pohjanmaalla.

Tomaatin pääsatokausi ajoittuu huhtikuusta lokakuuhun, satohuiput ovat kesä-elokuun aikaan.

Suomessa viljellään pääosin pyöreää klassikkotomaattia, mutta viime vuosina myös esimerkiksi kirsikka-, terttu- ja luumutomaattien kysyntä ja tuotanto ovat kasvaneet.

Pihvitomaatit
Pihvitomaatit, Kotimaiset kasvikset ry

Tomaatin kausiviljely alkaa keväällä, päättyen loppusyksyllä päivien pimentyessä. Kausiviljely on käytännössä luonnonvaloviljelyä. Taimet istutetaan kasvihuoneisiin helmikuun aikana, jolloin sadonkorjuu alkaa huhti-toukokuussa.

Ympärivuotinen viljely aloitetaan usein elokuussa. Tuotanto jatkuu läpi talven, kunnes kasvusto uusitaan taas kesällä. Talvella viljely toteutetaan keinovalojen avulla, sillä tomaatti tarvitsee valoa kypsyäkseen. Kasvihuoneviljelyssä tomaattikasvusto voi olla vuoden ikäinen ennen sen lopettamista. Vuoden aikana tomaatti voi kasvaa jopa 10 metrin pituiseksi.

Tomaatin hoitotoimenpiteet ovat tärkeitä. Säännöllisiä toimia ovat mm. varkaiden ja lehtien poisto. Varkaat ovat ns. ylimääräisiä oksia, jotka nimensä mukaisesti varastavat kasvua tomaateilta. Siksi ne poistetaan, jotta tomaattien kasvuun riittäisi enemmän ravinteita ja vettä. Koska tomaatti kasvaa pituutta, ne täytyy tukea joko tukinaruun kiertämällä tai tukiklipseillä. Kun latva on kasvanut haluttuun korkeuteen, aletaan vartta laskea alaspäin, jolloin varsi kiertää viljelypetiä eikä latvan korkeus muutu. Myös terttuja täytyy tukea, jotta ne eivät vahingoitu painon alla. Tomaatin kastelussa ja lannoituksessa täytyy toimia maltillisesti.

Yksi tärkein hoitotoimenpide on pölytys, jonka kimalaiset suorittavat. Ilman pölytystä tomaatin kukat eivät hedelmöity, jolloin tomaattisatoa ei saada lainkaan. Kasvihuoneisiin sijoitetaan kimalaispesiä, jotta pölytys tapahtuisi luonnollisesti. Jos kimalaiset eivät suoriudu tarpeeksi hyvin tai kimalaisia ei ole, täytyy pölytys varmistaa täristämällä kasvustoja 2-3 kertaa viikossa.

Suurin osa tomaatinviljelijöistä hankkii taimet istutusvalmiina taimikasvatukseen erikoistuneilta kasvihuoneilta. Tämä nopeuttaa tuotannon aloittamista, sillä taimien kasvatus vie aikaa ja tilaa. Taimet ovat myös tasalaatuisia ja puhtaita, kun ne ostetaan taimien kasvatukseen perehtyneiltä tiloilta.

Tomaatti kylvetään yleensä kivivillakuutioihin, joissa taimet kasvavat istutusvalmiiksi 7-8 viikossa. Istutusvalmiilla taimella ensimmäiset kukkatertun kukat aukeavat, jolloin ne myydään eteenpäin viljelijälle. Taimet istutetaan kivivilla- tai turvelevyyn. Jotkin viljelijät kasvattavat taimet maapohjassa tai esimerkiksi kasvusäkissä.

Tomaatin kasvu on melko hidasta, sillä istutuksesta ensimmäiseen sadonkorjuuseen kuluu noin 6–8 viikkoa. Satoa kerätään noin kolme kertaa viikossa. Kerätyt tomaatit lajitellaan, pakataan ja kuljetetaan kauppoihin.

tomaatit, eriväriset kirsikkatomaatit

Viljelykauden lopulla kasvusto latvotaan noin 7–8 viikkoa ennen kasvuston lopullista lopetusta. Latvonta edistää viimeisten terttujen kypsymistä, kun kaikki energia keskittyy hedelmiin. Ajankohta on kausiviljelyssä kesän lopussa ja ympärivuotisessa loppukeväällä. Viljelykauden lopuksi kasvusto kerätään pois ja hävitetään esimerkiksi kompostoimalla. Tyhjennetty kasvihuone puhdistetaan ja desinfioidaan ennen uusien taimien istuttamista.

Testaa tietosi tomaatista

Tunnetko termit?

Tervetuloa kyselyyn: Tunnetko termit: Tomaatti

Valmista ruokaa tomaatista

foccacio jossa kirsikkatomaatteja
Jaa tämä sivu: